Tema på foredrag/kurs jeg holder

  • Juletreets historie, når dukker denne tradisjonen opp og hva slags røtter har den? Når og hvordan kom treet til Norge? Hvilke krefter var det som gjorde at juletretradisjonen utviklet seg til den posisjon og utbredelse vi ser treet har i dag?
     

  • Juletrepyntens historie med hovedvekt på det man har laget i hjemmene og hvordan har det utviklet seg og hvorfor?  Hva symboliserte de ulike dekorasjonene og fantes det retningslinjer for hvordan man pyntet? Hva pyntet de privilegerte klasser juletreet med i forhold til allmuen?
     

  • Juletrekurvenes historie. Når dukker disse opp – hva slags røtter har de? Hva var deres funksjon? Hvordan har historiske hendelser påvirket utformingen av kurvene? Hva symboliserer kurvene? Hvordan er mønstrene bygget opp?
     

  • Hvordan juletradisjonene har utviklet seg sett gjennom julekortenes, juleheftenes og andre          juleillustrasjoners speil.
     

  • Hvordan lage de flettede julekurvene. Her lærer du både grunnleggende og mer avanserte teknikker.
     

  • Hvordan lage annen tradisjonell juletrepynt slik generasjoner før oss gjorde det?

Siden 2000 har jeg holdt en rekke kurs og foredrag. Gjennom dette er jeg blitt invitert hjem til folk og har fått se og høre mer. Mange viser også frem gammel pynt. Dette gir meg hele tiden ny kunnskap.

Ta gjerne kontakt dersom du også er opptatt av disse tingene. Både om du ønsker foredrag, kurs eller kjenner til gammel pynt som bør komme frem i lyset.

I tillegg har jeg samlet kildemateriale fra Norge, Sverige og Danmark. Det er vanskelig å finne kilder på dette feltet. Ingen museer i Skandinavia har samlet systematisk påjulepynt. Siden "alle" har laget pynt hjemme, har ikke dette blitt sett på som viktige å ta vare på.  Eierne sparte på kjøpepynten, den så de på som mest verdifull. Svært lite av det hjemmelagede som eksisterer er datert. Papirpynt er dessuten skjørt, noe som har gjort at mye er ødelagt. Dette har medført at samlingene man har er ujevne og dermed ikke speiler hva folk virkelig hadde på trærne. Derfor har jeg også gått til andre kilder.

Da har jeg brukt eldre tidsskrifter, bilder, postkort og ulike minneskrifter fra lokale historielag ol. og intervju av eldre mennesker som forteller om sin barnsdoms jul.

 

 

 

 

 

 

Sidene sees best i MSIE - Copyright © 2007 - beate@julekurver.no - Alt på dette nettsted omfattes av loven om opphavsrett - Webdesign datronitt.no